Nyheter

Leda sig själv för att kunna leda andra

Pernilla Gravenfors driver bolaget Elevation Leadership tillsammans med Elin Jensen. Vi publicerar hennes text ”7 punkter att reflektera över för att kunna leda sig själv” som gästkrönika! Vill du ta del av mer inlägg från Pernilla så rekommenderar vi att du följer henne på LinkedIn.

Pernilla Gravenfors är en föreläsare och ledarstjärna i Åredalen som symboliserar Åretalarnas ledord ”driv, inspiration, kunskap”.

Björn Salomonsson, Åretalarna.

Vill du boka Pernilla som föreläsare så kontaktar du ÅRETALARNA.

Att vara lagkapten för ett Adventure Race team som ska ta sig 700 km från Åre till Ålesund har så mycket gemensamt med att som VD leda ett företag och en ledningsgrupp mot ett uppsatt mål. Min ambition är att dela mina reflektioner med er.7

Vad är Adventure race? Det är en multisport gren där ett lag navigerar på en bana som ofta är mellan 400-700 km lång. Tävlingstiden är flera dygn och de olika grenarna är ofta löpning, cykling, paddling, klättring.

Som lagkapten ska du hålla ihop teamet och säkerställa att man under hela tävlingen håller sig till sin målbild. Det är en enkel uppgift i början när energinivåer är på topp och alla känner sig starka. Den svåraste uppgiften som kapten är att klara denna uppgift när allas energinivå är riktig låg, någon är skadad och du själv som kapten är helt slut.

För att leda andra måste du börja med att leda dig själv. Tänk om jag som ledare och kapten för laget tappar modet och energin under tävlingen hur stor är då chansen att vi klarar att ta oss i mål. Därför är det av yttersta vikt att leda sig själv med stort fokus för att kunna leda andra, ett ansvar du har gentemot dig själv, de du leder och företaget. Det innebär att du behöver investera tid i dig och ditt självledarskap. Jag föreläser om detta under hösten och tänkte dela mina tankar med er i min artikel.

No alt text provided for this image

7 punkter att reflektera över för att kunna leda sig själv

  1. Självkännedom – delar alltid mina styrkor och svagheter med laget innan start. Jag berättar att jag lätt kan bli kall och när jag är riktigt nedkyld kommer jag inte kunna tillföra laget bra energi. Jag berättar hur jag vill att de ska hjälpa mig när jag är nedkyld och att någon annan då måste ta över som lagkapten tills jag är på banan igen.
No alt text provided for this image

Minns bilden som igår, vi har precis sprungit i över 14 timmar och haft alldeles för lite energi med oss och bara vilat 2 x 5 min på hela sträckan. Jag har haft fokus på att när vi kommer fram för att växla till kajak kommer där finnas varma kläder och mat. När vi väl kommer fram finns ingen väska med varken kläder eller mat och när jag sätter mig ned på stenen kommer tårarna. Det brister för mig, jag tappar kontrollen, jag är så trött och har blåsor längs hela fötterna. Först nu känner jag all smärta. Jag meddelar mitt team att jag loggar ut som lagkapten en timma och lägger mig och vilar, det enda jag kommer på som kan påverka min situation på ett bra sätt just nu.

Som ledare i din verksamhet, delar du dina svagheter med ditt team? Har ni en plan för när du tappar energin, hur ska dina kollegor hantera situationen då? Även i mitt yrkesliv delar jag mina svagheter och pratar om hur vi ska hantera dessa. Det bygger så mycket styrka i ett team att våga prata om dessa frågor. Som ledare måste du ibland våga ta en timeout för att hämta ny kraft för att sedan ta dig an ditt uppdrag igen, när gjorde du det senast?

2. Självkontroll – Inför ett race gör jag alltid en plan hur jag förbereder mig individuellt och som grupp för att klara tävlingen på bästa sätt. Vissa grenar måste jag öva extra på för att bidra med mitt bästa. Andra delar övar vi på tillsammans för att bli så starka som möjligt.

No alt text provided for this image

Vad har du för plan för din individuella utveckling i din roll som ledare, vad behöver du träna extra på? Vad planerar ni in för gemensamma teamövningar som gör er starkare? För på jobbet är det minst lika viktigt att ha en plan för sin individuella utveckling som ledare för att du ska kunna vara ditt bästa jag som ledare.

3. Motivation – Självklart har man som team inför en tävling ett tydligt lagmål. I vår tävling till Ålesund var målet; Ta oss till Ålesund alla fyra och vi skulle inte ge upp utan tävla tiden ut, tävlingsledningen skulle få plocka oss från banan om det krävdes. För att vara det bästa kaptenen för laget krävs även att jag har ett eget mål med racet. I detta fall var mitt eget mål att sätta nytt rekord i antal dygn i stäck på tävling och att bygga uthållighet och pannben för en tävlingen jag skulle göra senaste det året.

Samma sak som när jag är ledare i ett företag, jag har alltid ett eget individuellt mål med mitt uppdrag inte bara företagets mål utan ett eget VARFÖR. Vad är ditt varför med ditt uppdrag? Vad får dig att kämpa på även i motvind och motgång?

4. Fokus – Viktigt att prioritera att få det viktigaste gjort hela tiden, för allt hinner man aldrig. Självklart hinner man inte träna allt man hade önskat inför ett racet, men det gäller att prioritera rätt. Tex prioriterade jag forspaddling och klättring inför detta race för att detta hade kunnat bli farliga moment för oss om jag inte kände att jag hanterade det.

No alt text provided for this image

Även i vardagen som ledare behöver vi välja och prioritera, vad behöver just du ha fokus på för att kunna vara den bästa ledaren för ditt team. Finns det delar du känner större osäkerhet inför som kräver mer tid i förberedelser, då är det extra viktigt att prioritera och fokusera på. Att vässa sågen är alltid en bra investering.

5. Stresshantering – Att pressa in träning fast det inte finns plats i kalendern kommer sällan resultera i något positivt. Om jag under perioder känner att jag inte får till det jag hade som mål, ändrar jag och justerar mina förväntningar och meddelar laget att jag måste ligga lite lågt för att hinna med ”livet”. Det är aldrig värt att genomföra en tävling eller race på bekostnad av att helheten i livet inte fungerar. Det gäller även under racet, om tempot är för högt och jag känner att jag ligger på rött meddelar jag alltid mitt lag. Tävlar ofta med killar och hamnar då i situationer där vi cyklar i ett tempo som för stunden fungerar men som jag vet inte kommer hålla i flera timmar till. Då är det viktigt att jag säger till i tid för annars bränner jag mig ut mig som teammedlem och vi riskerar då att få bryta tävlingen. Det är därför extremt viktigt att signalera när man känner sig svag och det tillräckligt tidigt. Då kan lagmedlemmarna avlasta genom att ta packning eller ”snodda” på cykel eller löpning för att avlasta en stund. Har lärt mig att acceptera detta för timmar eller ett dygn senare så är det kanske jag som får bära någon annans packning eller snodda, det gäller att jämna ut krafterna i teamet hela tiden, det är hemligheten för att ta sig över mållinjen. På min senaste tävling i Portugal fick jag hjälp att bli ”snoddad” på cykel och jag ”snoddade” en annan lagmedlem mentalt när han hade en dipp i racet, ge och ta det gör oss tillsammans starka.

No alt text provided for this image

Tänk om vi kunde ta med oss det mer i arbetslivet att säga till och signalera innan vi har legat på rött allt för länge. Sträck ut handen, berätta att nu börjar det bli lite mycket, se hur ni kan avlasta varandra för att hela teamet ska hålla. Det är inte farligt att som ledare visa sig svag, det är mänskligt. Det som händer är att om du tar hjälp och får avlastningen får du tillbaka balansen och du kan sedan vara den som vid senare tillfälle kan hjälpa dina kollegor som då behöver hjälp. Styrkan som byggs upp i ett team som jobbar så är helt oslagbart.

6. Uthållighet – För att ta sig i mål på ett Adventure race kärvs enormt mycket uthållighet både fysisk och mentalt. Jag använder mig av vår gemensamma målbild och min individuella för att upprätthålla energin mentalt. Jag påminner mig själv om att det jobbiga bara håller i en begränsad tid men lyckan för att ha nått målet håller i sig resten av livet. När jag har det extra tufft, delar jag alltid upp racet i delsträckor, delmål. Jag tänker aldrig på nästa stäcka eller gren utan fokuserar bara på att göra mitt bästa på den stäcka vi just är på.

Även i yrkeslivet kan vi ofta dela upp utmaningar och mål i delsträckor om det känns tufft i stunden. Påminn dig själv om vad företagets mål är och ditt individuella mål och plocka sedan ned det till mindre mål som gör att du kan fokusera på här och nu och bara ta dig framåt. Påminn dig om känslan av att ha lyckats och hämta energi där.

7. Självbelöning – Innan jag startar ett race har jag redan bestämt hur jag ska belöna mig själv om jag lyckas med racet. Det kan vara att förstärka en egenskap såsom att om jag klarar detta kan jag verkligen kalla mig själv en mycket stark cyklist. Genomförde precis ett race i Portugal med 16 0000 höjdmeter med extrem cykling. Vi klarade det och jag har nu belönat mig med titeln ”jag är en stark cyklist”. Det kan ibland vara att jag bestämmer mig för att jag får köpa något jag önskat mig länge eller unna mig en ledig dag.

No alt text provided for this image

Som ledare i verksamhet är det viktigt att belöna sig själv när man nått mål och genomfört bra saker. Jag belönar mig ofta med positiva tankar, mer tid ute på fjället eller att jag ska få läsa en bok jag längtat efter. Så invänta inte bara beröm och bekräftelse från andra, den du får av dig själv är lika betydelsefull.

Gillade du det du läste hör av dig så kommer jag gärna och föreläser för just ditt företag!

Pernilla Gravenfors

* Foton: bla Göran Röjhagen

När vi möts.

Det har ju blivit en del digitala möten…

När pandemin slog till med full kraft i land efter land stod det ganska snart klart att rätt många av oss skulle få ta ett digitalt språng. Mycket av det vi tidigare klarat av på fysiska möten skulle nu lösas via digitala mötesprogram.

Nu har det gått ett drygt år och vilka slutsatser kan vi dra.

Jag sticker ut hakan och påstår att de flesta av er inte hade särskilt bra möten innan pandemin. För så såg det generellt ut i Sverige. Vi upplevde att mer än halva mötestiden var bortkastad tid. Vi upplevde ofta att vi inte behövde vara på mötet. Vi upplevde ofta att vi saknade nyckelpersoner på mötet.

Tog man den möteskulturen samt mötestekniken och stoppade in, rakt av, i en digitaliserad mötesvärld blev det knappast bättre möten. Bättre möten, eller kanske rentav riktigt bra möten, skapar vi om vi i stället tänker att förutsättningarna är annorlunda i den digitala världen. Vi behöver inte ta fram nytt material – men vi måste paketera det annorlunda. Det måste var anpassat till det digitala: kortare, effektfullare, mer pauser, inkluderande, utan Power Point.

Spaningarna som gjorts talar om för oss att vi efter pandemin och dess mötesrestriktioner kommer att fortsätta med digitala möten och utbildningar i utsträckningen 30-50%. Troligtvis för alltid. Det råder alltså inget tvivel om att det digitala är här för att stanna.

Så har du gått runt med känslan att det digitala bara är en kass ersättare i väntan på att vi får träffas fysiskt igen…då är det dags att tänka om. Vill man hänga med gäller det att anamma digitaliseringen och börja utstråla att det är ett fantastiskt sätt att träffas. Börja skapa energifyllda möten. Involvera och inkludera mötesdeltagarna. Bygg effektiva och genomtänkta strukturer och agendor för era möten. Bygg en studio på arbetsplatsen med extern skärm, mikrofon och kamera för de riktigt viktiga mötena, presentationerna och säljträffarna. Då kommer ni att sticka ut och framstå som mer professionella än konkurrenterna.

Och tänk så här: om vi nu lär oss att bli riktigt övertygande genom ett kameraöga, hur fantastiskt övertygande kommer vi då inte att vara i de sammanhang där vi träffar människor fysiskt. Troligtvis oemotståndliga.

Behöver ni en intressant föreläsning kring detta eller kanske rentav en utbildning – hör av er till Åretalarna så snickrar Björn ihop den perfekta lösningen för er. Givetvis kör vi digitalt.

//Oskar på Sergel Talarkonst

DIGITAL ÅREPULS MED PETTER, LINA & REINE.

Dagar blev till månader som blev till år av digitala möten online. Sällan har vi längtat så mycket efter att få mötas onsite. Att få se kollegor, skapa kreativitet och uppleva äventyr tillsammans! Du ska ha en applåd för ditt slit med dessa digitala träffar – en helt ny arena för konferenser! Snart kan du planera för fysiska konferenser igen. Snart. Tills dess hjälper vi dig skapa en digital Årepuls.

Vår förhoppning är att du riktar tankarna mot Åredalen för din onsite-konferens 2022. Här finns en oändlig möjlighet för kreativa möten oavsett vilken årstid du väljer. Med en by med värdskap i världsklass kan du känna dig trygg att vi tar hand om dig och din grupp på bästa sätt!

Tvåstegsraket – med en digital Årepuls som start!

online 2021 – onsite 2022

Oavsett vad du söker inom ditt intresseområde så erbjuder ÅRETALARNA en unik bredd. Allt från artisten och entreprenören PETTER, långdistansprofilen LINA KORSGREN, högaktuella extremåkaren REINE BARKERED och en mängd andra profiler med spetskompetens inom sina respektive områden. Alla med ett gemensamt: Att förgylla din konferens med driv, inspiration och kunskap!

Boka någon av våra föreläsare att besöka din onlinekonferens i sommar eller höst. Bygg sedan ett tema för ditt team, där målet är en onsitekonferens 2022 och där teamet får en uppföljning live av föreläsaren ni valt! Varför inte kombinera med en fysisk aktivitet på plats. Sök info på ARESWEDEN

Föreläsarna från Åretalarna har tillgång till utrustning och kan koppla in sig på ert digitala möte när som det passar er agenda. Kontakta bjorn@retailbjornen.se för bokningsförfrågan.

Det ultimata fjälläventyret

Jag flyttade till Åre för att få fler dagar på snowboarden men också för att utvecklas som människa. Jag har upptäckt att fjället påverkar de kvaliteter jag värdesätter mest i livet vilket gör att en tur på fjället kan få helt andra värden än de mest uppenbara. Om jag vet vad jag söker efter kan jag vara mer specifik hur jag lägger upp mina fjälläventyr och även korta vistelser i naturen kan ha positiv påverkan på mig. De mest uppenbara effekterna är på mitt välbefinnande (lägre blodtryck, lägre puls och ökad energi) och mina mentala kvaliteter (förbättrat minne, beslutsfattande och kreativitet) men också på min vertikala utveckling, dvs förbättringen av min kapacitet att tänka mer komplext, systemiskt, icke-statiskt och ömsesidigt. Om horisontell utveckling är förbättringen av min kunskap och förmågor är den vertikala utvecklingen förändringen av mitt mindset eller synsätt i grunden. Denna typ av utveckling nämns ofta som nödvändig för att lösa komplexa och svåra problem där vanliga metoder inte längre fungerar, till exempel för att nå de globala målen eller andra liknande större utmaningar. Vissa utmaningar i livet kan helt enkelt inte lösas utan att vi också förändrar oss själva!

Jag har flera varianter av fjälläventyr som stimulerar min vertikala utveckling och gemensamt för dem är att de utmanar min nuvarande förståelse och synsätt, ofta i ett lägre tempo och med fokus på närvaro och avkoppling (även när jag är i rörelse). De är också ömsesidiga i den bemärkelsen att det är ett samspel med naturens element och andra närvarande, ofta med förhöjd känsla av perception och att zooma in och ut. Naturligtvis finns också värme: jag väljer en aktivitet som känns meningsfull för mig och att jag har ett stöd och medkänsla hos mig själv och mina medäventyrare. Och helt plötsligt känns det här med personlig förändring inte så jobbigt längre!

// Kristofer Olsson

Fjället ger mig inspiration och motivation

Från början är jag dalkulla, under min skidgymnasietid testade jag på Värmland och tillslut lite längre fram i livet blev det Jämtland. Aldrig någonsin trodde jag att jag skulle stå ut med det jämtländsk klimatet, det vill säga lite för kalla somrar och ett ständigt skiftande väder. Det skiftande vädret har jag lärt mig att uppskatta men de kalla somrarna har jag fortfarande inte accepterat fullt ut.

Sedan jag flyttade till fjällen har jag fått ett rikare liv. Mitt yrke som elitidrottare består av träning i princip varje dag, ibland två gånger om dagen dessutom. Att dagligen få träna i fjällmiljö har gjort mig gott på många plan. Backarna har gjort mig starkare, fjällöpningen rikare på upplevelser och vidderna slutar aldrig att imponera på mig.

Det är när jag är på fjället som jag reflekterar som bäst, det är där nya tankar föds. Det är även där jag hämtar kraft, inspiration och motivation. Det är sällan jag känner mig så oslagbar som när jag susar fram på skaren under vårvintern. 

Jag tycker dessutom att det är underbart att fler och fler börjar att leta sig till fjällen, vissa på semester, andra på jobb och många bestämmer sig dessutom för att stanna. Det verkar inte bara vara jag som gillar fjällen!

Åretalare aktuell med framgångsrik entreprenörs-podcast

Åreprofilen Kristoffer Schjött-Quist har tillsammans med superentreprenören Johan Stael von Holstein släppt en ny podcast. I podden intervjuar Kristoffer och Johan entreprenörer om deras affärsidéer och drivkrafter. Kristoffer försöker förstå HUR företagen tjänar pengar och Johan relaterar till sin brokiga entreprenörsbana där han brukar lyfta fram att han tjänade OCH förlorade en miljard under IT-eran. Lyssna på poden för att få inspiration om entreprenörskap, mentorskap, styrelsearbete, om modet att kasta sig loss, om sorgen att sälja bolag, om drivkraften i människor.  Några av avsnitten kommer även att kombineras med en kommande videocast från Soaré de Stael. 

Suktar du efter tema ”Entreprenörsskap” och ”Affärsrelationer i världsklass” till din konferens i Åredalen, tveka inte att ställa en bokningsförfrågan på Kristoffer som talare!

Kontakta Björn för bokningsförfrågan. Mobil/mess: +46 730 788 660. Mail: bjorn@retailbjornen.se

Vita fläckar finns på ACAST och Itunes.  Prenumerera gärna. 

Åretalarna Ludvig Fjällström & Johanna Ojala föreläste på föreningsmässan 2016

I samband med föreningsmässan som arrangerades i Järpen den 25-26 november föreläste Johanna Ojala – studioexpert, tränare och Kristallenvinnare 2016 kring ”Styrkan att vara ett eget team” samt Ludvig Fjällström – landslagsåkare i puckelpist och OS-deltagare 2014 i Sochi kring ”Föreningslivet och dess betydelse, med fokus Åre SLK och Järpens IF”. 

”Jag är jättenöjd hela mässan som helhet, samt  Johannas och Ludvigs insats i synnerhet” säger Anette Lundin Grip på Åre kommun, ansvarig för mässan.

Vill du boka Johanna, Ludvig eller någon av de övriga medlemmarna i Åretalarna för din kickoff, konferens eller allmänna träff, hör av dig för en förutsättningslös diskussion! 

Åretalarana / Björn Salomonsson 

+46 730 788 660
bjosal@gmail.com

Åretalare föreläser om strategiska förändringsprocesser

Pernilla Gravenfors, VD Holiday Club Åre, föreläser på tema strategisk förändring på Veckans Affärers event den 8 november 2016 i Stockholm. Boka hennes föreläsning till din grupp i Åre och få rätt verktyg för din förändringsprocess.

”With people fast is slow and slow is fast” menar Pernilla Gravenfors som just nu genomför en stor förändringsprocess på Holiday Club Åre som får ny inriktning till vintersäsongen med målet att skapa en hyllning till ett aktivt liv. Pernilla Gravenfors tillträdde som VD för Holiday Club Åre under våren 2016 och har tidigare arbetat som VD på Copperhill i Åre. 

Pernillas föreläsningar ger verktygen för din förändringsresa och framgångsfaktorerna som ger dig lönsamhet. Tid och förtroende är två av Pernillas ledord när hon nu utvecklar Holiday Club.

– Jag har tagit mig tid att lära känna organisationen och låtit förändringar av organisationen växa fram. Förtroende är avgörande vid förändring och det krävs en balans mellan mod och hänsyn. För att få till stånd en förändring krävs mycket förtroende externt och internt, att personalen känner en trygghet i resan mot målet.

Boka Pernilla via Åretalarna.
Kontakt: Björn Salomonsson +46 730 788 660.
bjosal@gmail.com