Pernilla Gravenfors driver bolaget Elevation Leadership tillsammans med Elin Jensen. Vi publicerar hennes text ”7 punkter att reflektera över för att kunna leda sig själv” som gästkrönika! Vill du ta del av mer inlägg från Pernilla så rekommenderar vi att du följer henne på LinkedIn.
Pernilla Gravenfors är en föreläsare och ledarstjärna i Åredalen som symboliserar Åretalarnas ledord ”driv, inspiration, kunskap”.
Björn Salomonsson, Åretalarna.
Vill du boka Pernilla som föreläsare så kontaktar du ÅRETALARNA.
Att vara lagkapten för ett Adventure Race team som ska ta sig 700 km från Åre till Ålesund har så mycket gemensamt med att som VD leda ett företag och en ledningsgrupp mot ett uppsatt mål. Min ambition är att dela mina reflektioner med er.7
Vad är Adventure race? Det är en multisport gren där ett lag navigerar på en bana som ofta är mellan 400-700 km lång. Tävlingstiden är flera dygn och de olika grenarna är ofta löpning, cykling, paddling, klättring.
Som lagkapten ska du hålla ihop teamet och säkerställa att man under hela tävlingen håller sig till sin målbild. Det är en enkel uppgift i början när energinivåer är på topp och alla känner sig starka. Den svåraste uppgiften som kapten är att klara denna uppgift när allas energinivå är riktig låg, någon är skadad och du själv som kapten är helt slut.
För att leda andra måste du börja med att leda dig själv. Tänk om jag som ledare och kapten för laget tappar modet och energin under tävlingen hur stor är då chansen att vi klarar att ta oss i mål. Därför är det av yttersta vikt att leda sig själv med stort fokus för att kunna leda andra, ett ansvar du har gentemot dig själv, de du leder och företaget. Det innebär att du behöver investera tid i dig och ditt självledarskap. Jag föreläser om detta under hösten och tänkte dela mina tankar med er i min artikel.
7 punkter att reflektera över för att kunna leda sig själv
- Självkännedom – delar alltid mina styrkor och svagheter med laget innan start. Jag berättar att jag lätt kan bli kall och när jag är riktigt nedkyld kommer jag inte kunna tillföra laget bra energi. Jag berättar hur jag vill att de ska hjälpa mig när jag är nedkyld och att någon annan då måste ta över som lagkapten tills jag är på banan igen.
Minns bilden som igår, vi har precis sprungit i över 14 timmar och haft alldeles för lite energi med oss och bara vilat 2 x 5 min på hela sträckan. Jag har haft fokus på att när vi kommer fram för att växla till kajak kommer där finnas varma kläder och mat. När vi väl kommer fram finns ingen väska med varken kläder eller mat och när jag sätter mig ned på stenen kommer tårarna. Det brister för mig, jag tappar kontrollen, jag är så trött och har blåsor längs hela fötterna. Först nu känner jag all smärta. Jag meddelar mitt team att jag loggar ut som lagkapten en timma och lägger mig och vilar, det enda jag kommer på som kan påverka min situation på ett bra sätt just nu.
Som ledare i din verksamhet, delar du dina svagheter med ditt team? Har ni en plan för när du tappar energin, hur ska dina kollegor hantera situationen då? Även i mitt yrkesliv delar jag mina svagheter och pratar om hur vi ska hantera dessa. Det bygger så mycket styrka i ett team att våga prata om dessa frågor. Som ledare måste du ibland våga ta en timeout för att hämta ny kraft för att sedan ta dig an ditt uppdrag igen, när gjorde du det senast?
2. Självkontroll – Inför ett race gör jag alltid en plan hur jag förbereder mig individuellt och som grupp för att klara tävlingen på bästa sätt. Vissa grenar måste jag öva extra på för att bidra med mitt bästa. Andra delar övar vi på tillsammans för att bli så starka som möjligt.
Vad har du för plan för din individuella utveckling i din roll som ledare, vad behöver du träna extra på? Vad planerar ni in för gemensamma teamövningar som gör er starkare? För på jobbet är det minst lika viktigt att ha en plan för sin individuella utveckling som ledare för att du ska kunna vara ditt bästa jag som ledare.
3. Motivation – Självklart har man som team inför en tävling ett tydligt lagmål. I vår tävling till Ålesund var målet; Ta oss till Ålesund alla fyra och vi skulle inte ge upp utan tävla tiden ut, tävlingsledningen skulle få plocka oss från banan om det krävdes. För att vara det bästa kaptenen för laget krävs även att jag har ett eget mål med racet. I detta fall var mitt eget mål att sätta nytt rekord i antal dygn i stäck på tävling och att bygga uthållighet och pannben för en tävlingen jag skulle göra senaste det året.
Samma sak som när jag är ledare i ett företag, jag har alltid ett eget individuellt mål med mitt uppdrag inte bara företagets mål utan ett eget VARFÖR. Vad är ditt varför med ditt uppdrag? Vad får dig att kämpa på även i motvind och motgång?
4. Fokus – Viktigt att prioritera att få det viktigaste gjort hela tiden, för allt hinner man aldrig. Självklart hinner man inte träna allt man hade önskat inför ett racet, men det gäller att prioritera rätt. Tex prioriterade jag forspaddling och klättring inför detta race för att detta hade kunnat bli farliga moment för oss om jag inte kände att jag hanterade det.
Även i vardagen som ledare behöver vi välja och prioritera, vad behöver just du ha fokus på för att kunna vara den bästa ledaren för ditt team. Finns det delar du känner större osäkerhet inför som kräver mer tid i förberedelser, då är det extra viktigt att prioritera och fokusera på. Att vässa sågen är alltid en bra investering.
5. Stresshantering – Att pressa in träning fast det inte finns plats i kalendern kommer sällan resultera i något positivt. Om jag under perioder känner att jag inte får till det jag hade som mål, ändrar jag och justerar mina förväntningar och meddelar laget att jag måste ligga lite lågt för att hinna med ”livet”. Det är aldrig värt att genomföra en tävling eller race på bekostnad av att helheten i livet inte fungerar. Det gäller även under racet, om tempot är för högt och jag känner att jag ligger på rött meddelar jag alltid mitt lag. Tävlar ofta med killar och hamnar då i situationer där vi cyklar i ett tempo som för stunden fungerar men som jag vet inte kommer hålla i flera timmar till. Då är det viktigt att jag säger till i tid för annars bränner jag mig ut mig som teammedlem och vi riskerar då att få bryta tävlingen. Det är därför extremt viktigt att signalera när man känner sig svag och det tillräckligt tidigt. Då kan lagmedlemmarna avlasta genom att ta packning eller ”snodda” på cykel eller löpning för att avlasta en stund. Har lärt mig att acceptera detta för timmar eller ett dygn senare så är det kanske jag som får bära någon annans packning eller snodda, det gäller att jämna ut krafterna i teamet hela tiden, det är hemligheten för att ta sig över mållinjen. På min senaste tävling i Portugal fick jag hjälp att bli ”snoddad” på cykel och jag ”snoddade” en annan lagmedlem mentalt när han hade en dipp i racet, ge och ta det gör oss tillsammans starka.
Tänk om vi kunde ta med oss det mer i arbetslivet att säga till och signalera innan vi har legat på rött allt för länge. Sträck ut handen, berätta att nu börjar det bli lite mycket, se hur ni kan avlasta varandra för att hela teamet ska hålla. Det är inte farligt att som ledare visa sig svag, det är mänskligt. Det som händer är att om du tar hjälp och får avlastningen får du tillbaka balansen och du kan sedan vara den som vid senare tillfälle kan hjälpa dina kollegor som då behöver hjälp. Styrkan som byggs upp i ett team som jobbar så är helt oslagbart.
6. Uthållighet – För att ta sig i mål på ett Adventure race kärvs enormt mycket uthållighet både fysisk och mentalt. Jag använder mig av vår gemensamma målbild och min individuella för att upprätthålla energin mentalt. Jag påminner mig själv om att det jobbiga bara håller i en begränsad tid men lyckan för att ha nått målet håller i sig resten av livet. När jag har det extra tufft, delar jag alltid upp racet i delsträckor, delmål. Jag tänker aldrig på nästa stäcka eller gren utan fokuserar bara på att göra mitt bästa på den stäcka vi just är på.
Även i yrkeslivet kan vi ofta dela upp utmaningar och mål i delsträckor om det känns tufft i stunden. Påminn dig själv om vad företagets mål är och ditt individuella mål och plocka sedan ned det till mindre mål som gör att du kan fokusera på här och nu och bara ta dig framåt. Påminn dig om känslan av att ha lyckats och hämta energi där.
7. Självbelöning – Innan jag startar ett race har jag redan bestämt hur jag ska belöna mig själv om jag lyckas med racet. Det kan vara att förstärka en egenskap såsom att om jag klarar detta kan jag verkligen kalla mig själv en mycket stark cyklist. Genomförde precis ett race i Portugal med 16 0000 höjdmeter med extrem cykling. Vi klarade det och jag har nu belönat mig med titeln ”jag är en stark cyklist”. Det kan ibland vara att jag bestämmer mig för att jag får köpa något jag önskat mig länge eller unna mig en ledig dag.
Som ledare i verksamhet är det viktigt att belöna sig själv när man nått mål och genomfört bra saker. Jag belönar mig ofta med positiva tankar, mer tid ute på fjället eller att jag ska få läsa en bok jag längtat efter. Så invänta inte bara beröm och bekräftelse från andra, den du får av dig själv är lika betydelsefull.
Gillade du det du läste hör av dig så kommer jag gärna och föreläser för just ditt företag!
Pernilla Gravenfors
* Foton: bla Göran Röjhagen