När vi möts.

Det har ju blivit en del digitala möten…

När pandemin slog till med full kraft i land efter land stod det ganska snart klart att rätt många av oss skulle få ta ett digitalt språng. Mycket av det vi tidigare klarat av på fysiska möten skulle nu lösas via digitala mötesprogram.

Nu har det gått ett drygt år och vilka slutsatser kan vi dra.

Jag sticker ut hakan och påstår att de flesta av er inte hade särskilt bra möten innan pandemin. För så såg det generellt ut i Sverige. Vi upplevde att mer än halva mötestiden var bortkastad tid. Vi upplevde ofta att vi inte behövde vara på mötet. Vi upplevde ofta att vi saknade nyckelpersoner på mötet.

Tog man den möteskulturen samt mötestekniken och stoppade in, rakt av, i en digitaliserad mötesvärld blev det knappast bättre möten. Bättre möten, eller kanske rentav riktigt bra möten, skapar vi om vi i stället tänker att förutsättningarna är annorlunda i den digitala världen. Vi behöver inte ta fram nytt material – men vi måste paketera det annorlunda. Det måste var anpassat till det digitala: kortare, effektfullare, mer pauser, inkluderande, utan Power Point.

Spaningarna som gjorts talar om för oss att vi efter pandemin och dess mötesrestriktioner kommer att fortsätta med digitala möten och utbildningar i utsträckningen 30-50%. Troligtvis för alltid. Det råder alltså inget tvivel om att det digitala är här för att stanna.

Så har du gått runt med känslan att det digitala bara är en kass ersättare i väntan på att vi får träffas fysiskt igen…då är det dags att tänka om. Vill man hänga med gäller det att anamma digitaliseringen och börja utstråla att det är ett fantastiskt sätt att träffas. Börja skapa energifyllda möten. Involvera och inkludera mötesdeltagarna. Bygg effektiva och genomtänkta strukturer och agendor för era möten. Bygg en studio på arbetsplatsen med extern skärm, mikrofon och kamera för de riktigt viktiga mötena, presentationerna och säljträffarna. Då kommer ni att sticka ut och framstå som mer professionella än konkurrenterna.

Och tänk så här: om vi nu lär oss att bli riktigt övertygande genom ett kameraöga, hur fantastiskt övertygande kommer vi då inte att vara i de sammanhang där vi träffar människor fysiskt. Troligtvis oemotståndliga.

Behöver ni en intressant föreläsning kring detta eller kanske rentav en utbildning – hör av er till Åretalarna så snickrar Björn ihop den perfekta lösningen för er. Givetvis kör vi digitalt.

//Oskar på Sergel Talarkonst